Categories
Follow us on Facebook
Newsletter

Olivoljans historia går tillbaka årtusenden i historien. Vid tidpunkten då hjulet uppfanns och då människans började sin jordbrukarmöda i den så kallade bördiga halvmånens område i dagens Mindre Asien.

Oliven måste kultiveras av människan och hennes arbete tog sin början någon gång omkring 8000 år f.Kr. i dagens norra Irak. Trädets geografiska rötter går att söka i det Kaukasiska området, mellan Svarta Havet och Kaspiska Havet.

Med de stora kulturerna, fenicierna, greker och romare kom Olea Europea, olivträdet att spridas runt Medelhavets kuster. Olivoljan var antikens flytande guld, en nödvändighet för hushållningen, som livsmedel och som kroppsvård och inte minst som ljuskälla i oljelamporna i den mörka medelhavsnatten. Oliven är omsjungen och omskriven av antika författare otaliga gånger. Oliven blev gudinnan Pallas Atenas skyddsträd och symbol för staden Aten och Akropolis, där gudinnan hade sin hemvist.

Vårt resande till soliga kuster i Italien, Spanien och inte minst Grekland har lärt oss att tycka om det som idag kallas för medelhavsdieten. Vi har alla njutit av solvarma tomater med fetaost eller mozzarella. En grillad fisk med glänsande olivolja och citron som enda sällskap eller en härlig taziki med grönskimrande olja på toppen att doppa bröd i.

I vår tid har också olivoljan uppmärksammats inte minst för sina hälsosamma egenskaper; Omega 3 och 6, antioxidanterna och de härligt peppriga polyfenolerna som känns i färskpressad olivolja.

I dag finns olivolja nästan på var mans bord eller kök, men få kan skilja på olika sorters oliver, smaker och geografiska växtplatser. Olivlunden är granne till vingården och vinets värld.

Kom in till oss på Olja & Oliv och smaka dig fram i oljebaren, för att hitta din egen favorit. Vi berättar mycket mer om ni bokar en olivoljeprovning hos oss. Då beskriver vi hur man plockar, pressar och buteljerar olivolja och andra viktiga nyttigheter som kan vara bra att känna till om olivolja.