Categories
Follow us on Facebook
Newsletter

Råvaran till balsamico är nedkokt druvmust som förr i tiden värmdes upp i kopparkärl över öppen eld. Musten fick sjuda ett dygn för att bli karamelliserad. Traditionen att tillverka balsamico går långt tillbaks i tiden. Det är känt från Romarriket där nedkokt druvmust ”Saba” var ett sätt att smaksätta finare maträtter med.

Tillverkningsmetoden överlevde in i medeltiden, då var balsamico ett mytomspunnet elixir som kunde bota all världens sjukdomar och förhindra död. Denna dyrbarhet var förbehållen furstar som skänkte bort balsamicokrus som dyrbara gåvor. Efterfrågan i dag är större än någonsin.

De asiatiska länderna har fått upp ögonen för balsamico som passar utmärkt till deras matlagning. Den äkta balsamicon har inget att göra med de lågprisprodukter som vi hittar i dag på hyllorna i snabbköpet.

Tillverkningen är lång och mödosam. Arbetet tar sin början hos tunnbindaren. De olika träslagen i faten är bland annat ek, kastanj, ask, mullbär och eneträ. Smaken och doften i de olika träslagen skall förnimmas i den färdiga balsamicon. Storleken på faten varierar från 75 liter till det minsta fatet på 10 liter. Det bästa resultatet uppnås efter 12 år, vissa balsamicoproducenter vill vänta upp till 25-50 eller 100 år.

Aceto Balsamico Tradizionale de Modena är en produkt med komplex smak och doft. Förgyller många maträtter och passar utmärkt till salta hårda ostar, som Parmesan, Pecorino och Svensk Västerbottenost. Ej att förglömma; den passar till söta fruktdesserter, eller till vaniljglass med jordgubbar.

Olja & Oliv arrangerar provningar för bokade grupper eller varför inte komma in och smaka i butiken.