• Öppettider på Erstagatan 17: mån-tis 11-19, ons-lör 11-21, sön stängt
Kategorier
Följ oss på Facebook
Nyhetsbrev

Råvaran till balsamico är nedkokt druvmust som förr i tiden värmdes upp i kopparkärl över öppen eld. Musten fick sjuda ett dygn för att bli karamelliserad. Traditionen att tillverka balsamico går långt tillbaks i tiden. Det är känt från Romarriket där nedkokt druvmust ”Saba” var ett sätt att smaksätta finare maträtter med.

Tillverkningsmetoden överlevde in i medeltiden, då var balsamico ett mytomspunnet elixir som kunde bota all världens sjukdomar och förhindra död. Denna dyrbarhet var förbehållen furstar som skänkte bort balsamicokrus som dyrbara gåvor. Efterfrågan i dag är större än någonsin.

De asiatiska länderna har fått upp ögonen för balsamico som passar utmärkt till deras matlagning. Den äkta balsamicon har inget att göra med de lågprisprodukter som vi hittar i dag på hyllorna i snabbköpet.

Tillverkningen är lång och mödosam. Arbetet tar sin början hos tunnbindaren. De olika träslagen i faten är bland annat ek, kastanj, ask, mullbär och eneträ. Smaken och doften i de olika träslagen skall förnimmas i den färdiga balsamicon. Storleken på faten varierar från 75 liter till det minsta fatet på 10 liter. Det bästa resultatet uppnås efter 12 år, vissa balsamicoproducenter vill vänta upp till 25-50 eller 100 år.

Aceto Balsamico Tradizionale de Modena är en produkt med komplex smak och doft. Förgyller många maträtter och passar utmärkt till salta hårda ostar, som Parmesan, Pecorino och Svensk Västerbottenost. Ej att förglömma; den passar till söta fruktdesserter, eller till vaniljglass med jordgubbar.

Olja & Oliv arrangerar provningar för bokade grupper eller varför inte komma in och smaka i butiken.

 

KONTAKTA OSS

Olja & Oliv Deli, Kök & Bar
Erstagatan 17, 116 36 Stockholm
Telefon:08-462 06 06
E-post: info@olja-oliv.se

Öppettider i butik&restaurang
Måndag - Tisdag kl 11-19
Onsdag - Lördag kl 11-21
Söndag Stängt
Avvikande öppettider: klicka här

OM OLJA & OLIV DELIKATESSER

Vi är en charmig delikatessbutik, restaurang & vinbar på Södermalm i Stockholm som fokuserar på medelhavets smaker! Här hittar du kvalitetsoljor, balsamvinäger, kaffe, charkuterier, härliga ostar och mycket annat för gastronomisk njutning. Välkommen in och provsmaka dig fram till dina favoriter i vår butik på Södermalm i Stockholm. Vi arrangerar även bokade provningar av olivoljor och balsamico. I vår delikatessdisk hittar du klassiker som bland annat parmesan, pecorino, robiola, parma, san daniele, pancetta, mortadella, mozzarella, bresaola, salami mm.

Vi garanterar alltid: Trygg leverans, Säker betalning, Kvalitetsgaranti & 14 dagars ångerrätt